Publicerad: Uppdaterad: 2018-03-21 7:30

Räddningstjänsten övade med ny teknik

Drönare under övning.Drönaren är uppe i luften under övningen. Foto: Erik Eklund

För ett par veckor sedan hade räddningstjänsten i Hultsfreds kommun en övning i att använda drönare i sitt arbete. Detta gjorde de tillsammans med företagen Spacemetric och Sky Eye Innovations, som använder drönare tillsammans med satellitnavigation.

Drönare inom räddningstjänsten underlättar bland annat att söka av större områden och på så sätt spara tid och göra räddningsoperationerna säkrare.

Med den tekniken som testades kombineras drönarbilderna med satellitinformation och filmer och bilder placeras direkt på en karta. Informationen kan även delas med flera användare, till exempel till alla olika räddningsfordon vid en olycka.
– Det här kan vara till stor hjälp för oss, säger räddningschef Michael Hesselgård.

Nu i veckan ska Spacemetric och Sky Eye Innovations visa upp erfarenheterna från övningen i Hultsfred på en mässa för drönare i Las Vegas.

Enligt en ny tolkning av lagen krävs tillstånd av Länsstyrelsen för att fotografera med drönare. De bedömer bland annat om övervakningen behövs för att förebygga, avslöja eller utreda brott eller förhindra olyckor. Den här övningen gjordes innan den nya lagtolkningen kom.