Publicerad:

Ny barn- och utbildningschef vill hjälpa eleverna nå sina framtidsdrömmar

Martin Snickars

Martin Snickars är ny barn- och utbildningschef i Hultsfreds kommun. Efter många år som lärare och rektor är utbildningsfrågor och Hultsfred inget nytt för honom.
­- Att arbeta med utbildningsfrågor är det finaste uppdrag man kan ha, säger Martin Snickars.

Redan 1998 började han som lärare på Albäckskolan och Lindblomskolan och undervisade under många år i musik och matematik. Intresset för ledarskapsfrågor ledde vidare till en rektorstjänst och sedan till arbetslagsledare inom rektorsgruppen. Sedan 2014 har han arbetat inom barn- och utbildningsförvaltningen som biträdande förvaltningschef.
– Hultsfred är något speciellt. Här finns en fantastisk samverkan där alla hjälps åt. Det är unikt för denna plats och det är så jag vill arbeta.

Vad har du för planer/vision i din nya chefsroll?
– Samverkan och kollegialt lärande gör att vi blir starka tillsammans, men målet är naturligtvis att nå goda resultat. Min vision är att vi ska se varje barn och elev och hjälpa dem att nå sina drömmar om framtiden.

Vad ser du som din största utmaning med jobbet?
– Nyrekrytering är en stor utmaning. Det är allt färre som utbildar sig till exempelvis förskolelärare och lärare. Därför försöker vi skapa en så god arbetsmiljö som möjligt utifrån våra förutsättningar för våra elever och för vår personal vilket vi hoppas ska märkas och att det leder till att fler vill arbeta i Hultsfreds kommun. Andra utmaningar är att lösa förskole- och vuxenutbildningsplatser så att vi kan korta ner kön som vi har idag.
En rolig utmaning är att samhället förändras hela tiden och kräver ett förändrat arbetssätt. Skolan har exempelvis fått i uppdrag av regeringen att stärka elevernas digitala kompetens fram till 2022.

Vad gör dig glad i ditt arbete?
– När jag hör att andra lyckas med något eller när jag gör nytta som leder till något bra för våra verksamheter.

Vad vill du skicka med till dina medarbetare?
– Det viktigaste av allt är det ni gör varje dag i förskola, skola och fritidshem; se barnet/eleven och utmana varje individ på sin nivå för att de ska lyckas ta nästa steg och ha drömmar om framtiden.

Lär känna Martin
Namn:
Martin Snickars
Yrke: Nytillträdd barn- och utbildningschef
Ålder: 45 år
Familj: Fru Ingrid. Tre barn Oskar 15 år, Minea 13 år, Noa 10 år
Bor: Vimmerby
Intressen: Musik, spelar bland annat piano, gitarr och elbas. Springer några mil i veckan, har sprungit maraton, ser det som ett sätt av koppla av.
Berätta något om dig som få vet om: Är född och uppvuxen i Finland men flyttade till Sverige för cirka 25 år sedan.