Publicerad: Uppdaterad: 2018-03-06 13:35

Inspirationsdag för klimatsmartare mat

Gröna linser i citron och vitlökOttilia Anemyr från Vena skola och Rebecka Sandsborg som jobbar i Silverdalen gör gröna linser med citron och vitlök.

Visste du att en hel del av maten i de offentliga köken i Hultsfreds kommun kommer från lokala producenter? Såväl mjölk som potatis och kött köps delvis in från närområdet.

Under måndagen fick personalen i köken på förskolor och skolor i kommunen extra tips om hur de kan göra maten mer klimatsmart. Då var det nämligen en inspirationsföreläsning och workshop på temat ”Grönt är skönt” för 24 anställda i kostenheten.

– Det är viktigt för oss att arbeta klimatsmart. Vi vill öka andelen lokalproducerad mat i våra kök och använda råvaror som är rätt i säsong, säger Annie Hermansson, enhetschef kost.

Bland annat fick personalen lära sig mer om hur maten påverkar miljön på sin väg från jord till bord, och vad man förändra i vardagen för att bli mer klimatsmart.

Deltagarna fick själva gå loss i köket och testa olika klimatsmarta baljväxter som de sedan fick göra allt från bönkladdkaka till solrosbiffar av. De fick även lära sig mer om att använda grönsaker efter rätt säsong och göra sallader som passar nu i april.

– Miljö och mat hör ihop, och vi hoppas alla ska bli inspirerade att använda de här klimattipsen i vardagen, säger Annika Österberg, enhetschef kost.