Publicerad:

Grattis Hanna Ankarberg Lagergren …

Samtal mellan två kvinnor

… högstadielärare på Albäcksskolan, som förra vecka fick ta emot Hédi Frieds lärarstipendium. Stipendiet delas ut till pedagoger som har gjort särskilt kreativa, nytänkande och toleransfrämjande utbildningsinsatser i sitt kontinuerliga arbete. Hanna har tidigare även utsetts till Årets värdegrundare. Vi ställde några frågor om hennes arbete inom Hultsfreds kommun.

Berätta lite kort om vem du är

Jag är en tjej från kommunen som heter Hanna Ankarberg Lagergren. Jag bor med min familj, man och två barn, på landet utanför Målilla. Jag är lärare på Albäcksskolan men undervisar också i franska två gånger i veckan på gymnasiet. Jag har arbetat som lärare i nästan 20 år. Jag har jobbat här i Hultsfred fem år nu och stormtrivs.

Vad gör dig stolt i ditt arbete?

Jag blir stolt av att se våra ungdomar växa som människor och utvecklas både kunskapsmässigt och socialt. Det händer verkligen massor under deras tre år här på Albäck. Jag är också otroligt stolt över Albäcksskolan som arbetsplats då vi alla, både pedagogisk personal och övrig, jobbar för våra ungdomars bästa. Vi gör allt för dem. Jag är också stolt över mina rektorer Anna Källåker och Karolina Karlsson som driver det pedagogiska arbetet framåt på skolan liksom värnar om både eleverna och sin personal. De är ute i verksamheten både hos oss och bland eleverna.

Med vilka tre ord skulle du beskriva ditt arbete?

Komplext, roligt, utvecklande

Vad är det som får dig att fortsätta vilja arbeta hos oss?

Jag älskar mitt jobb som lärare och jag tycker att Albäcksskolan liksom gymnasiet är en plats där människor med mångfald kan mötas och lära av varandra. Jag går med stor glädje till jobbet varje dag. Som arbetstagare kan jag få igenom mina tankar och idéer, jag blir lyssnad på och respekterad. Att Hultsfred är en liten kommun gör det lättare att förändra och förbättra än i större kommuner.

Vad skulle du vilja säga till andra som funderar på att bli lärare?

Är du genuint intresserad av människor, vågar stå upp för människors lika värde och dessutom brinner för ett ämne som du vill undervisa i så är du personen som kan göra skillnad i unga människors liv. Du behöver vara engagerad och gå in helhjärtat i din yrkesroll och göra allt du kan för att få människor att må bra och utvecklas.

Vad fick dig att välja att arbeta i Hultsfreds kommun?

Eftersom jag bor i kommunen så ville jag helt enkelt kunna bidra med min kompetens här. Jag har jobbat i två andra närliggande kommuner innan. I och med att vår familj utökades med två barn så kände jag också att det var mer praktiskt att jobba i kommunen.

Du syns och hörs i Hultsfred! är vår värdegrund och speglar vad vi står för, våra värderingar och är navet för vår kommunikation. Vad betyder det för dig?

Som jag nämnde tidigare så är det just denna värdegrund som jag känner att kommunen kan stå för. Jag känner själv att jag kan utvecklas i kommunen och att jag blir lyssnad på.