Publicerad: Uppdaterad: 2018-03-06 14:00

Framtidens Makerspace tar form

Hologram med dansande figurer.Med lite enkelt pyssel blir en plastbit ett hologram.

Nu har Makerspace i Hultsfred öppet för allmänheten varje torsdagseftermiddag, och man hoppas att nyfikna i alla åldrar ska komma och testa, lära och skapa.

– Du behöver inte vara tekniknörd för att vara här, här finns allt från den avancerade spetstekniken till pyssel som blir något alldeles extra tillsammans med teknik, säger Jonas Hjalmarsson på Makerspace, och visar hur man till exempel med hjälp av ett plastark och en surfplatta kan göra ett enkelt hologram.

Sedan Makerspace öppnade i höstas har mycket hänt. En förening har bildats som bland annat ska hjälpa till att utöka öppettiderna för allmänheten.

– Nu har vi öppet för alla klockan 13-17 på torsdagar, men vårt långsiktiga mål är att ha öppet alla dagar dygnet runt. Det kan vi inte göra enbart med kommunala krafter utan då behöver vi hjälp från andra håll, säger Michael Leijonhud, chef för Makerspace.

– Det finns så många ideella krafter inom det här som vi vill lyfta fram, det är ju deras Makerspace lika mycket som vårat, säger Jonas Hjalmarsson.

Det finns många planer för framtidens Makerspace, bland annat tittar man på olika samarbeten med näringsliv och skola. Ett teknikkollo för tjejer finns också med i planeringen.

– Vi vill fokusera lite extra på tjejer och teknik. Det finns så många tjejer som är teknikintresserade men inte riktigt har någon arena för sitt intresse, säger Jonas Hjalmarsson.