Publicerad:

Förskollärarutbildning startar i Hultsfred

Rosander skriver påLars Rosander, kommunalråd skriver på avtalet gällande förskollärarutbildningen.

 

Från och med hösten 2019 kommer Campus Småland kunna erbjuda förskollärarprogrammet i Hultsfred, Vimmerby och Västervik. Detta genom ett samarbete mellan Linköpings universitet och Campus Småland. Tidigare idag skrevs avtalet under av kommunalråd Lars Rosander och Pär Kågefors, Campus Hultsfred.
– Ett stort framsteg att få det här förtroendet och extra roligt att Linköpings universitet känner sig trygga med det här samarbetet, säger Lars Rosander.

De senaste tre åren har Campus i Hultsfred, Vimmerby och Västervik haft ett gott samarbete och arbetat tillsammans för att få ta del av fler utbildningar. Det var därför en viktig milstolpe att kunna samla representanter från Linköpingsuniversitet, kommunalråd och campuschefer från respektive kommun för att underteckna avtalet tidigare idag.
– Det är fantastiskt roligt och det har varit ett vinnande koncept att jobba tillsammans. Extra roligt är att universitetet inte har utlokaliserat utbildningar tidigare, säger Pär Kågefors, Campus Hultsfred.

Förskollärarprogrammet sträcker sig över sju terminer, dvs. 3,5 år. Ambitionen är att årligen anta minst 20 studenter på respektive ort. Barn- och utbildningschef Martin Snickars är glad över dagens besked:
– Förskollärarutbildning i Hultsfred är en möjlighet som vi har väntat på! Kommuninvånare kan bo kvar och studera på högskolenivå och ha praktik och arbete på hemmaplan. Det här är en viktig satsning för oss för att rekrytera utbildade förskollärare till våra förskolor. Vi hoppas på fler högskoleutbildningar via Campus från universitetet framöver.

Förhoppningen är att ytterligare utöka samarbetet mellan orterna till att gälla andra lärarprogram och högskoleutbildningar, uppdragsutbildning samt forsknings- och utvecklingsarbete i framtiden.